Ageo Blog

Ageo Usulü Deniz Börülcesi

0

Deniz Börülcesi ıspanakgiller familyasına ait şifalı bitkilerden biridir. Deniz kıyılarında gelgit sonrası deniz suyu çekildikten sonra yetişen Deniz Börülcesi bünyesinde bulunan tuz ve de ekşilik ile çok leziz bir bitkidir, halk arasında “kurşun otu” veya “tuzlu ot” olarak da bilinir.

Deniz Börülcesi denizdeki bütün mineralleri kendi bünyesi içinde barındırması sebebiyle çok yararlıdır. Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve bakır yönünden oldukça zengindir. 

– İyot eksikliği sebebiyle Guatr rahatsızlığı olan kişilere bolca tavsiye edilir.

– İdrar söktürücü bir özelliğe sahiptir.

– Bağışıklık sistemini güçlendirir.

– Tiroit hormonu dengesizliğini giderme özelliği vardır.

– Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir

– Metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olup, zayıflamaya da yardımcıdır.

– İçermiş olduğu C vitamini sayesinde vücuda bağışıklık kazandırır

– İştah açıcı özelliğe sahiptir.

– Cildin daha güçlü ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur

– Lifli bir yapıya sahiptir, bağırsak sorunlarını giderir.

– Mide için de çok faydalıdır. 

Deniz börülcesini biraz daha yakından tanıdığımıza göre tarifimize geçelim. Mezelerin şahı deniz börülcesiyle genelde balıkçılarda karşılaşıyoruz. Bildiğimiz klasik tarife ufak Ageo dokunuşları yapacak ve daha lezzetli hale getireceğiz.

Ageo Usulü Deniz Börülcesi Tarifi

Malzemeler

3 diş sarımsak

1 demet deniz börülcesi

Sosu için

1 çay bardağı Ageo Organik Sızma Zeytinyağı

1 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi

3 yemek kaşığı nar ekşisi ya da hurma özü

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 avuç iri kıyılmış ceviz

Hazırlanışı

Bir tencere kaynar suya ayıklayıp soyduğunuz sarımsakları bütün olarak ekleyin.

Deniz börülcesini ilave edip 12-15 dakika haşlayın. Bir süzgece alıp soğumaya bırakın.

Soğuyunca saplarından tutarak odunsu kısımlarından ayıklayın ve bir kâseye alın.

Sosu için; gerekli olan tüm malzemeleri nar ekşisi ve ceviz hariç bir kâsede karıştırıp börülcelerin üzerine dökün ve karıştırın. 

Cevizi ve nar ekşisini karışımın üzerine ekleyin. Son dokunuş olarak biraz daha Ageo Organik Sızma Zeytinyağı gezdirebilirsiniz. 

Hazırlama önerileri

Deniz börülcesinin kök kısımları topraklı olabilir, temizlemeye alt kısımlarından başlayın. Çamurlu bölgeleri kesin ve bol su ile durulayın.

Haşlandıktan sonra her bir dalı kökünden tutun, yeşil kısımları tutup sıyırın. Ayıklama işleminde kılçık bırakmamaya özen gösterin. Aksi takdirde yerken rahatsız olabilirsiniz.

Tencerede bir miktar su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine bir yemek kaşığı kabartma tozu ilave edin. Toz, suya karıştığında börülceleri ekleyebilirsiniz.

Kaynattığınız börülceleri süzgeç ile alın ve buzlu su içerisinde bekletin. Böylece yemyeşil kalırlar.

Börülce kendiliğinden deniz tuzu barındırdığı için, içerisine tuz eklemeyin. Sıfır tuz tadı için yoğurt ve zeytinyağı miktarını arttırabilirsiniz.

Patlıcan ve Sarımsak Buluşması: Zeytinyağlı Patlıcan Silkme

Previous article

Zeytinyağlı, Tok Tutan Kabak

Next article

Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like