Ageo Blog

Çıtır Çıtır Börekler İçin: Organik Zeytinyağı

0

Börek dediğin öyle bir lezzet ki günün her anına uygun. Sabah kahvaltısında da çıtır çıtır yenir, akşam yemeği olarak bile değerlendirilir. Bu lezzetli yemek uzun yıllar içinde hem kendi kültürümüz de hem de farklı kültürlerde, misafirlere ikram edilmek üzere tariflerle geliştirilen bir seçenek halini de almıştır. Birçok ülkede bilinir ki eğer birisi sizin için el açması bir börek hazırlamışsa, size önem ve değer veriyordur.

Günümüzde börekleri daha hızlı, zahmetsiz ve pratik bir şekilde hazırlayabilmek için hazır yufka kullanıyoruz. Durum böyle olduğunda böreğin iç sosu ve dolgu malzemesi ayrı bir önem kazanıyor. Tam da buraya önemli bir not iliştirelim. Böreğiniz yağ çekmesin, yağ kokmasın ve hafif olsun istiyorsanız zeytinyağında kızartmalısınız. Eğer fırında pişirecekseniz çıtır çıtır olması ama kurumaması için sosunda zeytinyağını mutlaka kullanmalısınız. Hem ilham hem fikir olsun diye sizin için mükemmel börek sosu tarifleri hazırladık. 

Peynirli börek sevenlere

Peynirli börek hazırlarken az yağlı ve kolay erimeyen bir peynir kullanmalısınız. Dilerseniz iç harcınızı maydanoz ve ceviz ile de canlandırabilirsiniz. Daha çıtır, hafif ve lezzetli bir börek istiyorsanız işte sosun tarifi;

Yarım su bardağı Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

Yarım su bardağı su

2 damla limon

1 tutam kaya tuzu

Malzemeleri iyice karıştırmalı, harcını koymadan önce bir fırça yardımı ile tüm katlara sürmelisiniz.

Patatesli börek sevenlere

Patatesli börek hazırlarken patatesleri iyice yıkayarak soymalı, küp küp doğrayarak haşlamalıyız. Haşlandıktan sonra ezeceğimiz patateslere biraz kırmızı toz biber ve karabiber ekleyebiliriz. Patatesli böreğe çok yakışacak börek sosu tarifi de şöyle;

Yarım su bardağı Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

Yarım su bardağı süt

1 yumurta

Yarım şişe soda

Malzemeleri çırpma teli ile iyice karıştırın ve bolca her kata ekleyin. En az 3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyin ve 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Ispanaklı börek sevenlere

Ispanaklı böreğin iç harcını hazırlarken ekleyeceğiniz birkaç malzeme sizi başka diyarlara götürebilir. Öncelikle yeşil ve canlı bir görünüm için ıspanakların sadece yeşil yaprak kısımlarını kullanın. Tat vermesi için biraz kavrulmuş kıyma, dolmalık fıstık ve kuş üzümü ekleyin. Bu leziz harca çok yakışacak börek sosu tarifi de şöyle;

Yarım su bardağı Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

1 yemek kaşığı un

1 tam yumurta sarısı

1 su bardağı yoğurt

Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra her kata bolca ekleyin. 170 derece fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp 15 dakika dinlendirin. 

Afiyet olsun…

İtalyan Zeytinyağlı Focaccia Ekmeği

Previous article

Tahin ve Zeytinyağı Uyumu: Falafel

Next article

Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like