Ageo Blog

Salata Aşkına: Sofralarınıza Renk Katacak 5 Salata Tarifi

0

Sağlıklı beslenmenin yaşamımıza kattığı değer kesinlik kazandığından beri salata artık sofralarımızda hafif bir ana öğün kimliğiyle yer alabiliyor. Malzeme içeriğini zenginleştirdiğinizde her öğün sadece salata yemeniz bile mümkün. Gerekli baz malzemeleri temin ederek her şeyin salatasını yapabilirsiniz. Evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, doyurucu ve lezzetli salata tariflerini sizler için derledik.

1. Kırmızı biberli tatlı patates salatası
Orta ve Güney Amerika kökenli Tatlı patates aslında ülkemizde çok yaygın değil ama son zamanlarda farklı formdaki kullanımlarını daha sık görmeye başladık. Besin değeri yüksek bu sağlıklı sebzeyi daha önce denemediyseniz tadının balkabağı ve patates karışımına benzediğini söyleyebiliriz.

Malzemeler
5 adet tatlı patates
3 yemek kaşığı Ageo organik zeytinyağı
Yarım demet yeşil soğan
1 kırmızı kapya biber

Sosu için;
2 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı Ageo organik zeytinyağı
2 yemek kaşığı bal

Yapılışı;
Yıkayıp kabuklarını soyduğunuz tatlı patatesleri küp küp doğrayın. Doğradığınız tatlı patatesleri derin bir kaba alın. Üzerine 3 yemek kaşığı Ageo Organik Zeytinyağı’nı ilave edin ve iyice harmanlayın. Sonrasında yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsinin üzerine eşit şekilde yayın. 180 derece ısınmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Rengi dönmeye başlayan tatlı patatesleri fırından çıkardıktan sonra 15 dakika soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra sosla buluşturmak için uygun bir kaba alın. Ayrı bir sos kasesinde; elma sirkesi, bal ve zeytinyağını karıştırın ve tatlı patateslerin üzerine ilave edin. Üzerine ufak ufak doğradığınız yeşil soğan ve kapya biberleri de ekleyin. Karıştırın ve servis öncesi sosla iyice bütünleşmesi için 15-20 dakika zaman tanıyın. Salatanız hazır, afiyet olsun.

Püf noktaları;
Kullandığınız yağı ziyan etmemek ve patateslerin tepsiye yapışmasını önlemek için mutlaka yağlı kağıt kullanın.
Patatesleri eşit bir şekilde doğramaya özen gösterin, böylece fırında eşit bir şekilde pişeceklerdir.
Salatanızın sulanmaması için yeşil soğan ve kapya biberi doğramadan önce iyice kurulayın.

 

2. Kırmızı Pancar Salatası
Daha yemeden, görüntüsüyle bile enerjinizi yerine getiren kırmızı pancar; içerdiği A, B, C ve P vitaminlerinin yanı sıra aynı zamanda; fosfor, demir, magnezyum çinko ve kalsiyum deposudur. Ülkemizde daha çok turşusu tüketilse de doğru pişirme teknikleriyle salatası da hem çok lezzetli hem de çok besleyici olur.

Malzemeler
5 adet orta boy pancar
1 adet yeşil elma
Yarım su bardağı ceviz
100 gram yağsız süzme peynir
Üzerini süslemek için bir tutam kıyılmış maydanoz

Sosu için;
5 yemek kaşığı Ageo Organik Zeytinyağı
1 tane taze sıkılmış limonun suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Bir çay kaşığı kaya tuzu

Yapılışı;
Pancaları iyice yıkadıktan sonra uygun bir tencereye alın. Tencereyi üzerlerini örtecek suyla doldurduktan sonra 25-30 dakika kadar orta ateşte haşlayın. Bir bıçak yardımıyla yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edin. Yumuşayan pancarları sonrasında soğumaları için geniş bir kaba alın. Pancarlarınız soğuduktan sonra kabuklarını ince bir şekilde soyun. Küp küp doğrayarak salatanızı servis edeceğiniz kaba alın. Üzerine kabuklarını soyduğunuz, küp küp doğradığınız yeşil elmaları, iri kıyılmış cevizleri ve sos karışımınızı ekledikten sonra karıştırın. Karıştırırken pancarları zedelememeye dikkat edin. Üzerine önce küp küp doğradığınız süzme peyniri ardından maydanozu ilave edin. Salatanız hazır, afiyet olsun.

Püf noktaları;
Pancarların eşit haşlanması için aynı boyda olmalarına özen gösterin.
Pancarları doğrarken doğrama tahtası kullanmayın, aksi halde tahtanızın rengi mor olacaktır.

 

3. Buğday Salatası
Buğday; yoğun miktarda lifle sindirim sistemimiz için faydaları besinlerden biridir. Ayrıca öğle ve akşam yemeklerinde, ana yemeğin yanında gelen tereyağlı pilavlardan da çok daha sağlıklı bir seçenektir. Bu salatayı fırında et yemeklerinin ve ızgaraların yanında mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 adet konserve közlenmiş biber
1 su bardağı nar

Sosu;
Yarım su bardağı Ageo Organik Zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 diş dövülmüş sarımsak
1 tutam kaya tuzu
Zevkinize göre karabiber, kırmızı biber

Yapılışı;
Aşurelik buğdayı bir gece önceden bol suyla yıkayın. Üzerine 6 su bardağı su ekleyip kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocağın altını kapatıp sabaha kadar bekletin. Ertesi gün üzerine bir miktar daha su ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün.
Derin bir kaba alıp kenarda bekletin. Üzerine ayıklayıp incecik kıydığınız maydanoz ve dereotunu ekleyin. Küp küp doğradınız közlenmiş biberi ve ayıklanmış narı da üzerine ilave edin.
Ayrı bir kapta sos için hazırladığınız tüm malzemeleri alın ve tel çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Sosu salatanın üzerinde gezdirip, karıştırın. Salatanız hazır, afiyet olsun.

Püf noktaları;
Salatanızın sulanmaması için haşlanmış buğdayları iyice süzdüğünüzden emin olun.
Eğer buğdayınız ılık olursa, sosunu daha iyi çeker.
Ekşi tatlardan pek hoşlanmıyorsanız narı biraz azaltabilirsiniz.



4. Çiğ Kereviz – Havuç Salatası
Kışın popüler sebzesi kereviz; yapraklarından köküne tamamı tüketilebilen sebzeler arasında. İçerisinde bulunan A vitamini yaşlanma etkilerini azaltırken, E vitamini ise cildimizin nem dengesini koruyor. Vücudumuzda en çok efor sarf eden organ olan karaciğerimizin şişliğini alan bu mucizevi sebzenin en sağlıklı formu ise çiğ tüketilmesi.

Malzemeler
1 tane büyük  boy kereviz
2 tane büyük boy havuç

Sosu;
5 yemek kaşığı Ageo Organik Zeytinyağı
1 tane taze limon suyu
2 yemek kaşığı robotta iyice çekilmiş ceviz
1 yemek kaşığı elma sirkesi

Yapılışı;
İyice yıkadığınız kerevizi ve havuçları rendeleyerek sunum yapacağınız kaba alın. Ayrı bir kapta salata sosununun malzemelerini çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Kereviz ve havuç karışımının üzerine gezdirin. 15-20 dakika sosla bütünleşmesi için bekletin. Salatanız hazır, afiyet olsun.
 
Püf noktaları;
Salatanızın sulanmaması için kerevizi ve havucu rendeledikten sonra suyunu sıkın.
Salatanızın besin değerini arttırmak için dilerseniz 6 yemek kaşığı yağsız süzme yoğurt da ekleyebilirsiniz.



5. Kepekli Akdeniz Salatası
Temiz bir doygunluk hissi için kepekli makarna en iyi seçeneklerden biridir. Kalori olarak normal makarnayla hemen hemen aynı olsalar da, kepekli makarnanın besin değeri daha yüksek, sindirimi ise daha kolaydır. Kepekli makarnayı kontrollü tüketerek kendinize harika bir öğün haline getirebilirsiniz. İçerisine katacağınız doğru protein ve sebzelerle; vücudunuzun ihtiyacı olan lifi alacak ve uzun süre tok hissedeceksiniz.


Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış kepekli burgu makarna
10 tane çeri domates
Dilediğiniz kadar marul
50 gram küp doğranmış peynir


Sosu;
4 yemek kaşığı Ageo Organik Zeytinyağı
1 tane limon suyu
1 tatlı kaşığı kekik
İsteğe göre 1 tatlı kaşığı hardal
1 tutam kaya tuzu


Yapılışı;
Makarnalarınızı Al Dante kıvamında haşlayın ve soğumaya bırakın. İyice yıkayıp kuruladığınız çeri domates ve marulları da doğradıktan sonra soğuyan makarnaların üzerine ekleyin, sonrasında küp küp doğranmış peynirleri ve sosu da ilave edin. Güzelce karıştırdıktan sonra salatanız hazır, afiyet olsun.


Püf noktaları;
Domates ve marulların solmaması için makarnanın soğumasını bekleyin.
Salatanızın besin değerini arttırmak ve kalori kontrolünü sağlamak için yağsız süzme peynir, çeçil peyniri ya da dil peyniri kullanabilirsiniz.
Dilerseniz yarım çay bardağı da doğranmış zeytin ekleyebilirsiniz.

Yaza Geçişi Kolaylaştıracak 6 İpucu

Previous article

Normalleşirken Formda Kalmak İçin 5 Etkili Yöntem

Next article

Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like