Ageo Blog

Tahin ve Zeytinyağı Uyumu: Falafel

0

Orta Doğu’ya özgü bir lezzet olan falafel, tarih boyunca bakla, bezelye ve nohut kullanılarak yapılmış çok lezzetli bir tariftir. İlave malzemeler bölgedeki göçmenlerin de etkisiyle değişiklik göstermiş olsa da, bu lezzetli sebze köftesine asıl lezzetini veren zeytinyağıdır. Ancak zeytinyağında kızardığında sebzelerin tadı ortaya tam anlamıyla çıkar.

Günümüzde gittikçe popülerleşen alternatif beslenme nedeniyle, bol proteinli, vegan ve lezzetli bir yemek olan falafel popülerleşti.  Salatayla, turşuyla, çeşitli soslarla oldukça lezzetli bir hale gelen falafeli, bir de Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı Ailesi’nin sizler için hazırladığı tarifle tatmanızı öneriyor ve lazımlı olan malzemelerimize geçiyoruz. 

Malzemeler

  • 400 gram haşlanmış veya 24 saat üzerini geçecek kadar soğuk suda bekletilmiş nohut (pişmiş veya suda beklemiş olarak 3 su bardağından biraz daha fazla)
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet yeşil soğan
  • 1 tatlı kaşığı tahin
  • 6 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı yulaf unu (tam buğday unu da olur)
  • Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • Kızartmak için 2 su bardağı Ageo Natürel Sızma Organik Zeytinyağı

Sosu için

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı Ageo Natürel Sızma Organik Zeytinyağı
  • Tuz, kimyon

Yapılışı

  • Öncelikle nohutların kabuklarını ayıklayın. Nohutları iyi şekilde kurutmak, falafelin kıvamı için çok önemli. 
  • Yeşillikleri doğrayıp, sarımsakları ezin. 
  • Nohutları robota alıp birkaç tur çevirin. 
  • Daha sonra diğer malzemeleri ilave edip macun kıvamına gelene kadar çevirmeye devam edin. 
  • Macun kıvamına gelen karışımı top top veya köfte formuna getirin.
  • 2-3 saat buzdolabında bekleyen falafelleri, derin bir kızartma tavasında, iyice kızmış Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağında kızartın.

Sosu için

  • Yoğurdu iyice çırpıp krema haline getirdikten sonra tahini, limon suyunu ve Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağını ekleyip karıştırın. 
  • Baharatları ve susamı ekleyip servise hazır hale getirin.

Önemli Notlar

  • Nohutlar mutlaka kurulanmalı yoksa cıvık bir kıvam olur, daha fazla un eklersiniz, bu sefer de tadı değişebilir.
  • Şekil verilemeyecek kadar cıvık olursa 1 yemek kaşığı daha un ilave edebilirsiniz.
  • Sosa yoğurt eklemeyerek vegan bir tarif haline getirebilirsiniz. Limon yerine nar ekşisi ekleyerek lezzeti farklılaştırabilirsiniz.
  • Robot kullanmadan havanda döverek yaparsanız, hiç un kullanmanıza gerek olmayacaktır. Kendiliğinden macun kıvamına ulaşır.

Afiyet Olsun..

Çıtır Çıtır Börekler İçin: Organik Zeytinyağı

Previous article

Zeytinyağlı Dutlu Kurabiye

Next article

Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like