Ageo Blog

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

0

Zeytinyağlı kuru biber, kabak veya patlıcan dolmaları ekşili dolma diye bilinir. Bu lezzetli dolma adını sumak ekşisinden ve sumak suyunda pişirilmesinden alır. İyi bir zeytinyağlı kuru patlıcan dolması yapmaya başlamadan önce, tane sumak ve sumak ekşisi satın almayı unutmayın. Kuru patlıcanı aldığınız yerlerde tane sumak ve sumak ekşisini de kolaylıkla bulabilirsiniz. Kullanacağınız zeytinyağı kalitesi de tarifin lezzetini oldukça etkileyecektir, biz işimizi garantiye aldık. Tarifi Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı ile hazırladık. 

Malzemeler;

  • 1 su bardağı pirinç (esmer pirinç de kullanabilirsiniz)
  • 2 adet büyük boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker (esmer şeker de kullanabilirsiniz)
  • 2 çay bardağı Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Yaklaşık 20 adet kuru patlıcanı kaynayan suyun içine atın ve yumuşayana kadar, yaklaşık 5 dakika haşlayın. Yumuşayan kuru patlıcanları süzerek suyun içerisinden alın.
  • 2 çay bardağı Ageo Organik Natürel Sızma Zeytinyağı pilav tenceresinde kızdırın. 2 adet büyük boy yemeklik doğranmış soğanı tencereye ekleyin ve sotelemeye başlayın. Soğanlar hafif yumuşayınca 4 diş sarımsak ve birer yemek kaşığı domates ve biber salçası ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • İyice yıkamış olduğunuz 1 su bardağı pirinci de ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun.
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı sumak, 2 yemek kaşığı nane ve 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyip kavurmaya devam edin.
  • 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve pirinçler suyunu çekene dek pişirin.
  • Pirinçler suyunu çekince kuru patlıcanların içini 1 cm boşluk bırakacak şekilde doldurun.
  • Doldurduğunuz patlıcanları tencereye dizin, üzerine 1,5 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı nar ekşisi dökün ve tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya başlayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın ve 40 dakika daha pişirmeye bırakın.
  • Kuru patlıcan dolmalarını piştikten sonra ocaktan alın. Ilık veya soğuk olarak servis edin. 

Afiyet olsun…

(Pişirme Önerisi; Pişerken arada kontrol edin eğer beklenenden önce suyunu çekerse sıcak su eklemesi yapın.)

Zeytinyağlı Dutlu Kurabiye

Previous article

Yeşilin En Şık Hali: Kabak Flan

Next article

Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may also like